Bekæmpelse af hvepse - vi bekæmper hvepse og hvepsebo hurtigtBekæmpelse af hvepse - vi bekæmper hvepse og hvepsebo hurtigt

Bekæmpelse af hvepse og hvepsebo

 

Når sommeren står for døren, begynder hvepsene at summe rundt i vore haver. Hvepse er ikke skadedyr, men de kan være ret så irriterende, hvis de er tæt på udendørs opholdsområder - eller inde i huset for det sags skyld.

 

Hvepse (gedehams)

I Danmark findes der 7 forskellige arter af hvepse eller gedehams, som er det mest korrekte navn, som dog alle ligner hinanden mere eller mindre. De er alle kendetegnet ved deres sort-gule aftegninger, og deres størrelse kan varierer fra 12-14 mm og helt op til 2,5 cm i længde.

Hvepse har en livscyklus på kun 1 år med undtagelse af dronninger, som bliver udklækket i sensommeren og overvintrer.

Det tidspunkt på året hvor hvepsene er mest generende, er sidst på sommeren, hvor boet dør ud. På det tidspunkt kan hvepsene være ret aggressive, og der skal man være på vagt.

Flere og flere mennesker udvikler allergi over for stik fra hvepse, så derfor er det altid en god idé at tage kontakt til dem, der arbejder professionelt med skadedyrsbekæmpelse. Vi har det fornødne udstyr og erfaring i bekæmpelse af hvepse

 

Hvepsebo

Hvepsene bygger ofte deres hvepsebo, hvor det er mest ubelejligt for mennesker, det vil sige på steder, hvor vi ikke er interesseret i dem som f.eks. i vore boliger.

Hvepsene bygger deres hvepsebo af papir, som de fremstiller af afgnavet træ. Et hvepsebo er oftest udformet som en kugle med indgangen nederst, men kan dog antage mange andre former afhængigt af, hvor de vælger at placere boet.

Selvom et hvepsebo kun er ét-årigt, så er det altid en god ide at fjerne boet, da dronningen overvintrer i nærheden af hvepseboet, og derved er sandsynligheden for et nyt hvepsebo i nærheden stor.

Såfremt du finder et hvepsebo, som ikke er til gene, f.eks. bagest i haven, så lad være med at få det fjernet. Hvepse er nyttedyr, som er med til, at holde bestanden af andre skadedyr nede, så med mindre du er generet af hvepsene, så er de altså ganske nyttige.

 

Har jeg hvepse?

Vi får mange spørgsmål på, hvor hvepsene oftest laver deres hvepsebo, og det er der ikke rigtigt noget standardsvar til.

Det er altid en god idé, at man med jævne mellemrum lige går en tur rundt på grunden, og kigger efter aktivitet fra hvepse. Hvis der er mange hvepse, der f.eks. sværmer omkring udhæng på huset eller ved gavlene, så er der med ret stor sandsynlighed et hvepsebo på loftet.

På samme måde bør man også kigge efter hvepse i udhuse, skure, garager og andre steder, hvor man måske ikke kommer så tit - husk også at kigge i hækken og andre buskadser.

 

Kan jeg undgå hvepse?

Generelt set, så kan man ikke undgå hvepse, men man kan naturligvis gøre sit til at gøre livet surt for hvepsene og gøre omgivelserne mindre interessante.

De steder der oftest er hvepse, er de steder hvor der er noget sødt inden for deres rækkevidde. Har du frugttræer i haven, så sørg for, at fjerne nedfaldne frugter. Frugter skal ikke ligge på jorden i mange timer, før hvepsene finder dem.

Har du f.eks. en krybekælder, så er det en rigtig god idé at montere noget fintmasket net på eventuelle udluftningskanaler.

 

Mere om hvepse

Hvis du gerne vil vide noget mere om hvepse, så er Skadedyrslaboratoriet et godt sted at læse mere.

Derudover så er Wikipedia også et godt sted for yderligere information omkring hvepse og hvepsebo.

Følg os på Facebook Medlem af brancheforeningen for skadedyr