Væggelus | bekæmpelse af væggelusVæggelus | bekæmpelse af væggelus

Væggelus | bekæmpelse af væggelus

 

Væggelusen er en tæge, som lever af blod. En voksen væggelus er ca. 5-6 millimeter lang og har ingen vinger. Væggelusen er et udpræget natdyr og i dagtimerne gemmer den sig i sprækker og revner.

 

Tilbage i 50'erne var væggelusen praktisk taget udryddet i Danmark, men den er nu tilbage med stor gene til følge. Der findes i omegnen af 75 forskellige typer af væggelus, men kun én af disse, suger blod fra mennesker, nemlig den der på latin hedder "Cimex Lectularius".

 

Væggelusen lægger i sin levetid op imod 200 æg, hvilket vil sige 4-5 æg om dagen.

 

Væggelus i Danmark

Væggelusen er et af de skadedyr vi får flere og flere henvendelser på. Der er faktisk tale om en markant stigning hen over de seneste 5-10 år. Årsagen til, at netop væggelusen udgør et større og større problem, skal nok findes i danskernes øgede rejseaktivitet og interesse i at opsøge flere og flere eksotiske lande - lande hvor man ikke gør noget som helst for hverken at forebygge eller bekæmpe væggelus.

Dette betyder så også, at når man pakker sin kuffert og sætter kursen mod Danmark, ja så er risikoen for at have blinde passagerer i form af væggelus med hjem ret stor.

 

Bid fra væggelus

De fleste opdager de har væggelus ved, at de vågner op med bid på de steder som ikke har ligget under dynen, f.eks. i ansigtet eller et ben der har ligget oven på dynen.

 

Det er meget forskelligt hvordan mennesker reagerer på bid fra væggelus. Nogen mærker blot lidt småirritation af huden, andre får røde pletter der klør og/eller svier og andre mærker det meget voldsomt i form af hævelser og blæredannelser.

 

Bid fra væggelus kan vare i flere dage, og i særlige tilfælde kan det udløse allergiske reaktioner i form af astma lignende angreb.

 

Der er dog ingen observationer på, at bid fra væggelus kan bære smitte, så på den front behøver man ikke være bekymret. Heller ikke selv om der er tale om et dyr der er i kontakt med blodet.

 

Forebyggelse mod væggelus

Det er praktisk taget umuligt at forebygge mod væggelus som privatperson, men der er nogle forholdsregler man kan og bør tage. Hvis man overnatter steder hvor man normalt ikke overnatter, f.eks. på hotel, vandrehjem, ferie/sommerhuse m.v., så bør man som det første lige løfte madrasser i sengene og se efter tegn på væggelus. Hvis der forefindes væggelus, vil de oftest være at finde netop i sengene hvor de efterlader deres ekskrementer i form af indtørret blod og det ses som små sorte prikker i hjørnerne af sengerammen og på undersiden af madrasserne. Er der tegn på væggelus, så anbefaler vi at finde et andet sted at overnatte. Dette er naturligvis kun at se, hvis der har været væggelus i et godt stykke tid – ikke hvis de kun har været der kort tid, såsom 1 måned.

 

Husk dog i så fald, at orienterer stedet om at de har væggelus, så de kan få igangsat en effektiv behandling.

 

Har man mistanke om, at man har opholdt sig et sted med væggelus, så bør man ikke tage sin bagage med ind når man kommer hjem. Alt skal nedfryses i minimum 2 døgn, vaskes ved minimum 50 grader og behandles af et skadedyrsfirma. Der er ingen garanti for at vask og nedfrysninger fjerner væggelus, så vi anbefaler at man kontakter et skadedyrsfirma.

 

Forsikring mod væggelus

Der er os bekendt ikke nogen forsikringsselskaber der tilbyder forsikring mod væggelus. Enkelte forsikringsselskaber tilbyder dog muligheden for at tilkøbe en skadedyrsforsikring til en eksisterende ejendomsforsikring, men disse dækker normalt kun den skade et skadedyr påfører ejendommen, og dækker derfor typisk kun gnaverskader som f.eks. rotter der ødelægger gulve og vægge, træskadedyr der ødelægger tagkonstruktioner og mår der ødelægger isoleringen på loftet, men ellers spørg dit eget forsikringsselskab om de dækker behandling mod væggelus, man kan jo i værste fald få et nej.

 

Bekæmpelse af væggelus

Bekæmpelse af væggelus bør man overlade til et skadedyrsfirma der har erfaring med netop dette skadedyr. At bekæmpe væggelus kræver en del indsigt i deres levevis og en indsigt i de bekæmpelsesmidler der skal anvendes.

 

Ligeledes, så er der nogle der fejlagtigt tror, at en enkelt behandling er nok, og dette er ganske enkelt ikke korrekt. En effektiv behandling mod væggelus kræver minimum 2 gange behandling med 14 dages mellemrum. Dette er for at sikre, at man både får bugt med de levende væggelus, men også for at få bugt med de mange æg som væggelusene lægger. Er man hårdt angrebet skal der måske også en 3. behandling til før alle væggelus er helt væk.

 

Det er også værd at bemærke, at bor man i et ejendomskompleks med flere lejligheder, ja så er det ikke nok at foretage bekæmpelse i den eller de lejligheder hvor der med synlighed er konstateret væggelus. Derimod skal alle lejligheder behandles, ellers er det umuligt at få 100 % bugt med væggelusene.

 

Derfor er det også vigtigt, at man orienterer sin udlejer/bestyrelse/administration såfremt man opdager væggelus og ikke blot selv får foretaget bekæmpelse, da man med ret stor sandsynlighed vil få væggelus igen.

 

Pris på bekæmpelse af væggelus

Vores produkter er godkendt til at bruge indendørs og bliver brugt på bl.a. hospitaler, i restauranter og i institutioner. Vores produkter er langtidsvirkende, hvilket du ikke kan købe dig til i håndkøb, som f.eks. hos det lokale byggemarked og de forskellige helse butikker. Du kan være hjemme under behandlingen.

 

Vores priser afhænger af hvor mange m2 du bor på, og en behandling omfatter alle rum, herunder alle gulvflader, skabe, loftkanter/rørgennemføringer samt under senge.

 

Skal der behandles i en ejendom grundet spredning af væggelus, bliver der omdelt beboersedler til beboerne med 3 fastlagte datoer, hvilket vi naturlig sørger for.

 

Har man ikke mulighed for at være hjemme på de pågældende datoer, så er det vigtigt at man giver en evt. vicevært, nabo eller et andet familiemedlem mulighed for at lukke os ind så vi kan få sprøjtet i lejligheden. Er der en person der kan afleveres nøgler til, vil dette også stå på beboersedlen.

 

Erfaring og videreuddannelse

Selv om vi har 18 års erfaring i bekæmpelse af væggelus, lægger vi stadigvæk en ære i konstant at videreudvikle vores viden omkring væggelus og andre skadedyr.

 

Vi holder løbende møder med vores leverandører. Derudover samarbejder vi med forskellige biologer, så vi hele tiden er på forkant med udviklingen af væggelus samt resistent.

 

Vi har endvidere været i London og besøge et skadedyrsfirma, hvor vi fulgte deres arbejdsgang omkring væggelus. Det minder i store træk om vores arbejdsgang, men de har dog produkter som er noget stærkere end vores, som vi desværre ikke må anvende i Danmark.

 

Det er ikke nogen hemmelighed, at væggelus er eksploderet i Danmark. Hvis du er blevet ramt af væggelus, så sørg for at vælge et firma fra skadedyrsbranchen. Ligeledes gør du klogt i vælge et firma med mange års erfaring og som også er medlem af Brancheforeningen.

 

I selve bekæmpelsen af væggelus, er vi dialog med ejendomsmesteren eller bestyrelsesformanden. Vi levere rapporter efter hver behandling således, at bestyrelsen eller ejendomsmesteren hele tiden kan følge med i forløbet.

 

Da der stadig er finanskrise i Danmark, prøver alle naturligvis at spare hvor de kan. Det har desværre også ramt boligforeninger, som ikke ved noget om væggelus spredning, levevis osv. Der er desværre nogle firmaer der vælger kun at behandle den pågældende lejlighed. Man huske på, at det er ikke alle mennesker der bliver bidt af væggelus, så der kan sagtens være flere lejligheder der har væggelus i samme opgang. Så behandler man kun en lejlighed, risiker man at sprede væggelusene endnu mere rundt i opgangen, end de var til at starte med. På den måde risikerer man også det kan blive meget dyrere, end hvis man behandlede samtlige lejligheder i opgangen til at starte med.

 

Så hvor om alting er - det kan være dyrt at spare. Vi oplever tit samtaler med bestyrelser/administration m.v., at der har været et skadedyrsfirma ude og behandle, men der er stadig væggelus. Det er der jo så altså en god grund til der er, hvis behandlingen ikke er lavet korrekt fra starten og at beboerne ikke har fået den information de har brug for, ved behandling af væggelus.

 

SØRG FOR ALTID AT FÅ SPRØJTET I SAMTLIGE VÆRELSER – OG IKKE KUN SOVEVÆRELSET. SØRG OGSÅ FOR AT LAVE EN SAMLET BEKÆMPELSE, HVIS DER ER OBSERVERET VÆGGELUS I BLOT EN ENKELT LEJLIGHED.

 

Tilbud på bekæmpelse af væggelus

Hos SkadedyrsEksperten giver vi gerne et uforpligtende tilbud på bekæmpelse af væggelus, så kontakt os og hør nærmere.

 

Dette betyder så også, at når man pakker sin kuffert og sætter kursen mod Danmark, ja så er risikoen for at have blinde passagerer i form af væggelus med hjem ret stor.

 

Det er også værd at bemærke, at bor man i et ejendomskompleks med flere lejligheder, ja så er det ikke nok at foretage bekæmpelse i den eller de lejligheder hvor der med synlighed er konstateret væggelus. Derimod skal alle lejligheder behandles, ellers er det umuligt at få 100 % bugt med væggelusene.

 

Derfor er det også vigtigt, at man orienterer sin udlejer/bestyrelse/administration såfremt man opdager væggelus og ikke blot selv får foretaget bekæmpelse, da man med ret stor sandsynlighed vil få væggelus igen.

Følg os på Facebook Medlem af brancheforeningen for skadedyr