Væggelus symptomerVæggelus symptomer

Væggelus symptomer

Udgivet den 5. januar 2018

Væggelus som også går under navnet ’bed bugs’ eller på latins cimex ectularius, er en blodsugende tæge som lever i og omkring vores seng. Væggelus er et nat dyr og kravler derfor ud ved mørkets frembrud for at finde sit bytte og derefter at suge blod. Primært fra kropsdele der stikker ud fra dynen. Væggelusen suger blod i op til 7-10 minutter og kravler derefter tilbage i skjul. Væggelus er som fuldvoksen op til 6mm lang og er rødbrun. Næsten samme farve og størrelse som en æblekerne.
 

 
I en tid hvor væggelus anmeldelserne stiger, kan det være nyttigt at have noget information omkring hvad man skal være opmærksom på under rejse, i hjemmet eller ved køb af brugte ting. 
Vi har her samlet de vigtigste ting omkring væggelus symptomer.
 
 
Tegn på væggelus:
 
Fordi væggelus er et nat dyr og ikke kravler frit fremme om dagen, kan det være svært at opdage man rent faktisk har fået væggelus med hjem. Det starter med at man får stik på kroppen om natten og typisk reagerer som ved et myggestik. Nogle reagere meget voldsomt i form af allergisk reaktion, mens cirka 10% slet ikke reagerer over for væggelus stik. Kendetegnet ved væggelus stik er, at der ofte er 2-3 stik ved siden af hinanden, i modsætning til myg og lopper f. eks som stikker ’hist og pist’.
 
Tegn på væggelus symptomer kan også være tydelige ekskrementer som ofte findes under sengerammen i hjørnesamlingerne, men kan også findes ved større angreb bag billeder, paneler eller tapet. Væggelus ekskrementer er små og omkring 1mm og kan ses med det blotte øje. Hvis man har fået væggelus med hjem og opdager det inden angrebet får lov at udvikle sig, kan det være meget svært at finde ekskrementer, hvis overhovedet muligt. Man bør derfor ved første mistanke være opmærksom på stik på kroppen.
 
Væggelus symptomer på ferien:
 
Steder som hotelværelser, moteller, herberger hvor der er stor udskiftning af beboere/gæster, er der en stor chance for at få væggelus med hjem og man bør derfor være ekstra opmærksom på stik om natten på ferie. Hvis man vågner op med stik på kroppen, bør man tjekke sengen efter for væggelus og ekskrementer. Hvis dette findes eller man har stor mistanke bør man snakke med hotellet om problemet.  Har man fundet væggelus eller ekskrementer på ferien skal man være opmærksom på at chancen er meget stor for at få dem med hjem. Vi råder derfor til at mens man er på ferien at få skiftet værelse og inden ens bagage rykkes enten bliver vasket på 50 grader eller alternativt i fryseren i 2døgn. Hvis dette ikke er muligt på ferien, skal dette gøres inden bagagen tages ind i huset/lejligheden ved hjemkomst. Selvom alt bliver vasket eller frosset, bør man stadig være opmærksom på stik de følgende uger.
 
Køb af brugte ting:
 
Når trenden i Danmark omkring ældre møbler eller genbrug stiger, gør antallet af væggelus anmeldelser desværre også. Væggelus kan sidde i møbler og gemme sig, f. eks i et hjem hvor personerne ikke reagerer overfor væggelus. Man bør derfor være påpasselig med at tage brugte ting med ind i hjemmet hvis det ikke kan vaskes på 50 grader eller kan komme i fryseren i 2døgn.
Man bør derfor altid være opmærksom på væggelus symptomer når brugte ting bringes ind i hjemmet.
 
 

Er du i tvivl om du har væggelus? Tøv ikke med at kontakte os, vi sidder klar til at hjælpe dig ved telefonen.

 
 
Følg os på Facebook Medlem af brancheforeningen for skadedyr